środa, 8 sierpnia 2012

Ogórki małosolne chrup - sezon ogórkowy

Witajcie :)
Czy Wy też tak uwielbiacie ogórki jak my? Sezon ogórkowy w pełni, więc korzystajmy do woli!
Ogórki świeże, w sałatkach, w przetworach, marynowane, kiszone, korniszone....
Teraz jednak najlepiej smakują nam ogórki małosolne, nie wyobrażamy sobie bez nich lata - co za wspaniały smak! Chrupiące, pyszne, aromatyczne, pasują do każdego dania, a nawet po prostu, do pochrupania - mniam!
Każdy ma swój sposób na przyrządzenie ogórków małosolnych, my dziś podzielimy się z Wami naszym.

Chrupiące Ogórki Małosolne

Mamy swój sprawdzony sposób na pyszne i chrupiące, pełne aromatu ogóreczki małosolne, a cały sekret tkwi w kilku ważnych składnikach. Czasami modyfikujemy odrobinę przepis, ale to kwestia smaku, ogólnie jednak zawsze pamiętamy o baldachach kopru, świeżych lub suszonych, korzeniu chrzanu, czosnku, soli kamiennej, można też ja zastąpić morską oraz liściach wiśni lub czarnej porzeczki. Dodatkowo dodajemy czarny lub kolorowy pieprz, kilka kulek ziela angielskiego i ziarenka gorczycy...

Chrupiące Ogórki Małosolne

Składniki:

  • 1 kg        małych ogórków gruntowych
  • 5 szt.       baldachów kopru  
  • 2 łyż.       soli kamiennej lub morskiej
  • 5 szt.       ząbków młodego czosnku
  • 1 szt.       korzeń chrzanu
  • 8 szt.       liście wiśni lub czarnej porzeczki
  • 1 łyż.       ziaren gorczycy 
  • 3 szt.       ziela angielskiego
  • 4 szt.       pieprzu czarnego lub kolorowego

Przygotowanie:

Ogórki zamoczyć na chwilę w wodzie, umyć dokładnie. Zagotować 2l wody, we wrzątku rozpuścić sól i pozostawić do ostygnięcia.
Ogórki ciasno wyłożyć do naczynia, najlepiej kamiennego ale my nie posiadamy takowego, więc robiliśmy w garnku, poprzednio wyłożonego baldachami kopru, dodać pokrojony korzeń chrzanu, czosnek w plastrach.

Etapy Przygotowania

Wsypać ziarenka gorczycy, ziele angielskie, pieprz. Na samą górę wyłożyć spłukane liście wiśni i zalać wszystko dobrze ciepłą, nie wrzącą!, zalewą, aby całkowicie pokryła ogórki - odstawić w ciepłe miejsce  na 2 - 3 dni. 
Ogórki małosolne są już dobre do zjedzenia po dwóch dniach, ale czym dłużej stoją w zalewie, tym więcej nabierają smaku, więc po 2 - 3 dniach można je wstawić do ciemnego, zimnego miejsca, przechowywać  ogórki należy w lodówce.
Jeśli lubicie bardziej kwaśne ogóreczki, to należy poczekać 4 - 5 dni.


Pyszne, Pełne Smaku i Aromatu Ogórki Małosolne

Smacznego!!!



6 komentarzy:

  1. Bardzo podoba mi się twój blog :) Obserwuję, liczę na to samo i zapraszam do mnie http://betiandbetti.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. mogę je jeść bez opamiętania:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I my .... Coś wspaniałego! Pysznego i nietuczącego :)

      Usuń

Bardzo dziękujemy za każdy komentarz - są dla nas bardzo cenne!
Niezmiernie nam miło je czytać, dziękujemy że jesteście i czytacie ;-)
Pozdrowionka!