niedziela, 30 grudnia 2012

Sylwestrowe ciasteczka i życzenia :)

Witajcie :)
Już jutro będziemy witać Nowy Rok! Ale ten czas leci!
Jeśli organizujecie sylwestrową zabawę w domku, tak jak my, to z pewnością przygotowujecie różnorodne pyszności i smakołyki, które będą ładnie prezentować się na stole i też łatwe będą do zjedzenia, bo wiadomo jak jest na takich imprezach, tańce, zabawa, ciągły ruch, wymagają przyrządzenia pysznych przekąsek, które  muszą być wygodne do zjedzenia, nie tylko przy stole.
Jedną z takich propozycji są właśnie ciasteczka choineczki :) Nie tylko pysznie smakują, ale ich przygotowanie, to niesamowita zabawa z dziećmi - nasze choineczki są dziełem wspólnym, w tym naszych 2, 4 i 6 latków :)

Ciasteczka Choineczki z Lukrem

Te ciasteczka są szybkie w przygotowaniu, nie wliczając oczywiście czasu, który poświęca się na dekorowanie, bo to już trocha trwa, oraz są bardzo smakowite i chrupiące, można nimi zajadać się do woli, są od razu gotowe do zjedzenia, jak tylko lukier stwardnieje - pyszne i słodkie!
My z okazji sylwestra przygotowaliśmy ciasteczka w kształcie choineczek, ale kształt mogą mieć dowolny - gwiazdki, domki i serduszka... Co tylko Wam się podoba.

Ciasteczka Choineczki z Cytrynowym Lukrem i Kuleczkami :)

Składniki na ciasto:
  • 500 g         mąki pszennej
  • 1 szt.          duże jajko
  • 1 szkl.        cukru pudru
  • 125 g         margaryny mlecznej
  • 2 łyż.          śmietany
  • 1/2 op.       proszku do pieczenia
  • 1 łyż.          cukru waniliowego
  • 3 łyż.          kakao w proszku

Składniki na lukier i dekorację:
  • 1 szt.             cytryna
  • 150 - 200 g   cukru pudru
  • kolorowe kuleczki lub inna posypka

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do dużej miski lub na stolnicę, dodać lekko schłodzoną margarynę, posiekać ją drobno nożem, dodać jajko, cukier puder, śmietanę, proszek do pieczenia, wanilię i kakao, zagnieść elastyczne ciasto, które łatwo będzie odchodzić od rąk.
Podzielić ciasto na dwie, trzy części, zrobić z niego kule, łatwiej będzie rozwałkować, brać każdy kawałek ciasta, rozwałkować na ok. 0,5 cm, ciasteczka rosną! Grubość ciasteczek też zależy od Waszych upodobań, my robiliśmy grubsze, bo wtedy lepiej smakują, ale mogą być też cieniutkie, lecz jeśli taki zrobicie, pamiętajcie o skróceniu czasu pieczenia!
Wykrawać ciasteczka za pomocą foremki, układać na wyścieloną pergaminem blaszkę - piec w temperaturze 180 C, bez termoobiegu, ok 15 min.

Etapy Przygotowania

Gdy ciasteczka stygną, przygotować lukier.
Wycisnąć sok z jednej cytryny, w zależności od jej wielkości oraz ilości soku dodajemy ilość cukru pudru, dodajemy go do tego momentu, aż masa zrobi się mocno biała i dosyć gęsta, wtedy lukier nie będzie spływać z ciastek, no może odrobineczkę, co też dodaje uroku ciasteczkom :)
Ciasteczka rozłożyć na deskach bądź na papierze, posmarować lukrem górę ciastek, po kilku minutach, gdy lukier zacznie zastygać, ale będzie jeszcze trocha klejący, zanurzamy górę ciastka z lukrem do miseczki z posypką i odkładamy do całkowitego zastygnięcia, po kilku minutach ciasteczka są gotowe do jedzenia :)

Sylwestrowe Ciasteczka Choinki :)

 Smacznego!!!

Szczęśliwego Nowego Roku Wam życzymy!!!
Spełnienia marzeń i wszystkiego, co NAJlepsze!
Aby Nowy Rok przyniósł tylko pozytywne zmiany, dużo zdrowia, miłości i dobra, aby wniósł wiele radości w Wasze życie :)



Wspaniałej zabawy sylwestrowej :)

poniedziałek, 24 grudnia 2012

Wesołych Świąt Bożego Narodzenia

Witajcie :)
Dzisiaj najważniejsza noc w całym roku.
Przygotowania nadal trwają, już wiele dań, tych Wigilijnych i świątecznych, przygotowano, ale jeszcze wiele przed nami, na świątecznych stołach nic nie może zabraknąć, więc pichcimy dalej, a Wam składamy świąteczne życzenia :)

Wesołych Świąt!!!

Składamy Wam najserdeczniejsze życzenia z okazji świąt Bożego Narodzenia. 
Życzymy aby święta te były pełne radości, ciepła, szczęścia, by spędziliście je w miłej, rodzinnej atmosferze, aby wszystkie Wasze pragnienia i życzenia spełniły się, a postawione cele, do których dążycie, zostały zrealizowane.
Aby na Waszych świątecznych stołach niczego nie zabrakło, żebyście  cieszyliście się dobrym zdrowiem i doskonałym samopoczuciem, aby Wasze serca wypełniała miłość, a na Waszych twarzach zawsze gościł uśmiech :)

WESOŁYCH I SMAKOWITYCH ŚWIĄT!!!
Życzą Wam Tanika i Wojtas


środa, 19 grudnia 2012

Kutia - tradycyjny Świąteczny smakołyk

Witajcie :)
Kutia jest tradycyjną potrawą, która co roku gości na naszym Wigilijnym stole.
Pamiętam jej smak jeszcze z dzieciństwa, niesamowicie słodka, treściwa i przepyszna! Ale zanim delektowaliśmy się tą słodką potrawą, musieliśmy nieźle się napracować nad przygotowaniem składników :)
Pszenica, z której przygotowuje się kutię, musiała być najpierw obtłuczona, babcia więc wsypywała zwilżoną pszenicę do lnianego woreczka, zawiązywała, a my, ja i mój brat, po kolei tłukliśmy ją pałką, czas od czasu obracając woreczek, by równomiernie złuszczała się, potem należało oczyścić ją z łuseczek - nie należały te czynność do zbyt przyjemnych :)
Drugą kwestią był mak, a raczej jego mozolne ucieranie w makutrze, jeszcze łuskanie orzechów i w końcu, po kilku godzinach, kutia była gotowa.
W dzisiejszych czasach przygotowanie jej jest bardzo proste - z łatwością można kupić pszenicę " na kutię ", która już jest pozbawiona łusek, wystarczy ją ugotować, mak również można zakupić gotowy, zmielony, a nawet doprawiony, choć wolę wersję " czystą ", bez dodatków, doprawiam sama, świeżymi bakaliami i naturalnym miodem.

Kutia

Kutia nadaje prawdziwego charakteru naszym Świętom, jest niesamowicie pyszna, słodka, aromatyczna, doprawiona bakaliami, naturalnym miodem - coś wspaniałego! Radzę ja przygotować dzień wcześniej, gdy postoi, nabiera bardziej intensywnego smaku i aromatu, najlepiej podawać schłodzoną, a przechowywać w lodówce.

Kutia
Składniki:

  • 500 g            pszenicy " na kutię "
  • 750 g            masy makowej
  • 1/2 szkl         łuskanych orzechów włoskich
  • 1/2 szkl         orzechów laskowych
  • 1/2 szkl         migdałów siekanych lub w słupkach
  • 250 g            rodzynek
  • 1,5 szkl         miodu naturalnego
  • 1/2 szkl         przegotowanej wody
  • 1 szcz           soli
  • 2 łyż             brązowego cukru ( opcjonalnie )

Przygotowanie:

Pszenicę spłukać pod bieżącą wodą, wsypać do garnka, zalać wodą, mniej więcej 3 cm wyżej poziomu ziaren, dodać szczyptę soli, gotować na wolnym ogniu ok. 20 min., aż zmięknie.
Czas gotowania zależy w dużej mierze od obróbki pszenicy, każda gotuje się inaczej, więc najlepiej próbować ja czas od czasu, nie sugerując się czasem, pamiętajcie, że po odstawieniu jej z ognia, jeszcze " dojdzie ". Pszenica nie może być rozgotowana, bo zrobi się później z niej pulpa - ma być delikatna, miękka ale jędrna.

Kutia - pszenica, rodzynki, migdały, orzechy, miód - pycha!

Rodzynki zalać odrobiną wrzątku, aby pokrył je, i zostawić  pod przykryciem na 5 min.
Orzechy, włoskie i laskowe, posiekać wedle uznania, drobno lub w bardziej okazałe kawałki, zależy jak lubicie.
Przygotowaną wodę wymieszać z miodem - pszenica pochłania płyny :)
Do lekko ostudzonej, ciepłej pszenicy wsypać pokrojone orzechy, migdały, dodać masę makową, sparzone rodzynki wraz z pozostałym płynem, wlać wodę z miodem - wszystko dokładnie wymieszać,  można również doprawić cukrem brązowym do smaku, by była jeszcze słodsza, i odstawić do całkowitego ostudzenia w zimne miejsce.
Najlepiej przygotować kutię dzień przed Wigilią, lepiej połączą się smaki i aromaty - rozkosz dla podniebienia gwarantowana!

Kutia - niesamowity smak 

Smacznego!!!


niedziela, 16 grudnia 2012

Smaki świąt - Wigilijny barszczyk

Witajcie :)
Święta już bliziutko, za osiem dni Wigilia, a na wigilijnym stole zagoszczą tradycyjne potrawy, które przygotowujemy z wielką starannością. Jedną z naszych Wigilijnych potraw jest czerwony barszcz, zazwyczaj podajemy go z uszkami lub z drożdżowymi pampuchami, dziś właśnie ta druga wersja :)
Cały sekret dobrego barszczu polega na burakach, które muszą mieć intensywny kolor oraz słodki smak, a drożdżowe pampuchy o czosnkowym smaku są wspaniałym i wyrazistym dodatkiem, uzupełniającym całość.

Barszcz Czerwony z Czosnkowymi Pampuchami

Doskonała potrawa, która jest niezastąpiona na Wigilijnym stole, ale również dobrze smakuje o każdej porze roku - słodki smak barszczyku w połączeniu z pampuchami drożdżowymi o czosnkowym, wyrazistym smaku. Mmm, niesamowity smak!
Na Wigilijną kolację barszcz, jak i pampuchy, są " odchudzone", ale na co dzień barszcz można przygotować na wywarze mięsnym, a do ciasta drożdżowego oraz zalewy czosnkowej dodajemy masło.

Barszcz Czerwony z Czosnkowymi Pampuchami

Składniki na ciasto:
  • 450 g           mąki pszennej
  • 25 g             drożdży świeżych
  • 1 łyżecz.       cukru
  • 150 ml         ciepłej wody
  • 1 szczyp.      soli

Składniki na zalewę czosnkową:
  • 5 szt.         duże ząbki czosnku
  • 1 łyż.         soli
  • 1/3 szkl.   ciepłej wody przegotowanej
  • 5 łyż.         oleju

Składniki na barszcz:
  • 2 szt.         buraki czerwone średnie
  • 1 szt.         marchew
  • 5 łyż.         oleju
  • 3 łyżecz.    cukru
  • 2 łyż.          octu
  • 4 szt.          ziela angielskiego
  • 3 szt.          liście laurowe
  • 1 szt.          ząbek czosnku
  • sól i pieprz  do smaku

Przygotowanie:

Przygotować ciasto na pampuchy: Drożdże pokruszyć, posypać cukrem i wymieszać delikatnie, zalać 5 łyżkami ciepłej wody i odstawić na 10 min, by się rozpuściły. Mąkę przesiać przez sitko, dodać łyżeczkę soli, wlać rozpuszczone drożdże, dolewać stopniowo, po trochu, wody - wyrobić elastyczne ciasto, przykryć ściereczką i pozostawić na 60 min, by urosło.
Gdy ciasto urośnie, odrywać po kawałku i formować kuleczki, nie zbyt wielkie, wykładając na lekko posmarowaną olejem blachę, robiąc odstępstwa, bo ciasto jeszcze urośnie, przykryć ściereczką i odstawić na 15 min. 
Wstawić do rozgrzanego na 180 C piekarnika, piec ok. 35 min., aż pampuchy nabiorą pięknego, złotego koloru.

Przygotowanie Krok po Kroku

Przygotować zalewkę do pampuchów: Czosnek przepuścić przez praskę, posypać solą, pieprzem wymieszać dokładnie i pozostawić na 5 min., po tym czasie dodać olej i ciepłą wodę, połączyć składniki.
Gorące pampuchy włożyć do zamykanego naczynia, polać zalewką i energicznie wstrząsnąć kilka razy - pampuchy są gotowe do podania.
Przygotować barszcz: Buraki i marchew obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych lub drobnych oczkach, wedle uznania, wyłożyć na patelnię z olejem, dusić na małym ogniu, pod przykryciem, przez 10 - 15 min., aż będą półmiękkie.
Zagotować 3 l wody, włożyć przyprawy, dodać szczyptę soli, gotować ok. 5 - 8 min., włożyć podduszone buraki z marchewką, od razu wlać ocet, by buraki i barszcz nie straciły pięknego koloru, gotować przez 5 min., dodać cukier, zgnieciony ząbek czosnku, doprawić do smaku solą i mielonym pieprzem, zagotować i wyłączyć. 
Gorący barszczyk nalewać do miseczek, podawać z czosnkowymi pampuchami.

Pyszny Barszczyk z Pampuchami Czosnkowymi

Smacznego!!!

wtorek, 11 grudnia 2012

Sałatka z surimi i pestki granatu

Witajcie ;)
Sałatki, kto ich nie lubi? Każdy ma swoje, bardziej lub mniej lubiane, smaki, ale mimo wszystko są świetną propozycją na każdą okazję i bez, pasują idealnie do dań głównych, a także z powodzeniem zastępują je. Wiele zależy od tego z jakich składników jest przyrządzona.
Nadejście zimna sprawia, że poszukujemy bardziej treściwych smaków, a i ze względu na dostępność świeżych warzyw i owoców wybieramy te, które łatwo przyrządzić z " podręcznych " składników.
Dziś będzie treściwie, nie mniej jednak smacznie i lekko :)

Sałatka z Paluszków Krabowych i Granatu

Surimi, paluszki krabowe, w naszej lodówce jest przez okrągły rok, po pierwsze, bo go lubimy, a po drugie dla tego, że można z jego użyciem przygotować wiele pysznych potraw, w tym sałatkę, którą uwielbiamy.
Jest łatwa w przyrządzeniu i bardzo smaczna, by dodać sałatce świeżości oraz jeszcze wspanialszego smaku wzbogacamy ją owocami granatu - smak bajeczny, połączenie idealne! Kto nie lubi granatu, ostatni krok pominąć :)

Sałatka z Paluszkami Krabowymi i Granatem
Składniki:

  • 1 szkl.           ryżu długoziarnistego
  • 350 g            surimi ( paluszków krabowych )
  • 1 szt.             puszka kukurydzy
  • 4 szt.             jajka kurze
  • 1 szkl.           jogurtu naturalnego
  • 3 łyż.             majonezu
  • 1 szkl.           owoców granatu
  • sól i pieprz    do smaku

Przygotowanie:

Ryż zalać zimną wodą, ugotować do pół miękkości, odstawić na 15 min., wyłożyć do salaterki.
Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupki, pokroić w dużą kostkę, surimi pokroić na kawałki wielkości ok. 2cm., wyłożyć na ryż, dodać odcedzoną kukurydzę oraz większą część pestek granatu. 
Majonez wymieszać z jogurtem, doprawić solą i pieprzem do smaku i wlać sos do sałatki, dokładnie wymieszać. 
Podawać porcje sałatki posypując ją ziarnami granatu, opcjonalnie dodać natkę pietruszki lub koperku.

Sałatka z Surimi i Granatem
Smacznego!!!


środa, 5 grudnia 2012

Łosoś z warzywami - coś pysznego!

Witajcie :)
Dawnieńko nas nie było, ale już jesteśmy z nowymi siłami i pomysłami na różne pyszności.
Ryba zdrowa, trzeba ją spożywać, czym częściej, tym lepiej, zwłaszcza teraz, w porze Adwentu, przestawiamy się na lżejsze dania - warzywa, ryba, owoce, bakalie, powoli też przygotowujemy się do Świąt, jak ten czas leci...
Łosoś jest niesamowicie smaczny, pod każdą postacią, nawet osoby nie lubiące ryby, skuszą się na kawałek wędzonego czy pieczonego, u nas dziś łosoś w duecie z warzywami, może nie za pięknie wygląda, ale smakuje obłędnie!

Łosoś Norweski i Warzywa z Piekarnika

To danie, prawdziwie można określić - zdrowie na talerzu, i choć, jak łosoś tak i warzywa, przygotowujemy w piekarniku, nie są wcale przypieczone, ponieważ pieczemy je przykrywając i owijając folią, po zdjęciu której uwalniają się niesamowite aromaty!

Łosoś i Warzywa z Piekarnika 

Składniki:

  • 800 g      świeżego łososia norweskiego
  • 1 szt.       mały brokuł
  • 400 g      brukselki
  • 300 g      pieczarek
  • 2 szt.       pory duże
  • 1 szt.       papryka czerwona słodka
  • 1 szt.       papryka żółta 
  • 6 szt.       ziemniaki 
  • 1 szt.       mały kalafior
  • 1 szt.       duży seler
  • 2 szt.       cebuli cukrowej
  • 3 szt.       marchewki
  • 1 szt.       pęczek koperku
  • 200 g      masła
  • sól i pieprz  do smaku

Przygotowanie:

My kupiliśmy wielkiego łososia, więc najpierw go oczyściliśmy z łusek i pocieliśmy na dzwonki, porcję 800 g użyliśmy do tej potrawy, ale można kupić odpowiednią ilość bez konieczności " robienia zapasów " :)

Łosoś Norweski

Przygotować warzywa - ziemniaki obrać i pokroić w niezbyt grube plastry, brokuł oraz kalafior podzielić na mniejsze różyczki, por oczyścić, odciąć zielone części, białe pokroić w plastry, pieczarki pociąć w plastry ok. 0,5 cm.
Papryki, czerwoną i żółtą, oczyścić pokroić w słupki, cebulę oczyścić, pokroić w plasterki, marchew obrać i pokroić w cienkie plasterki, brukselkę umyć i przekroić każdą na pół, jeśli jest drobna, można dać w całości.
Seler obrać ze skórki i pokroić w słupki.

Etapy Przygotowania

Naczynie żaroodporne wysmarować cieniutką warstewką masła, na dno wyłożyć plastry ziemniaka, na nie wyłożyć brukselkę, warstwę pora, brokuły, posypać pieczarkami, oprószyć lekko pieprzem i solą, wyłożyć kalafior, cebulę, posypać słupkami selera i plastrami marchewki, ponownie oprószyć solą i pieprzem. Na górę " warzywnej przekładanki " dać plastry masła, szczelnie przykryć górę naczynia folią - wstawić do rozgrzanego na 200 C piekarnika. Piec 35 - 40 min., po tym czasie wyjąć, zdjąć folię, posypać papryką, czerwoną i żółtą, wstawić z powrotem do piekarnika na 5 - 10 min.

Przygotowanie Łososia do Pieczenia

W miedzy czasie, gdy warzywa są w piekarniku, przygotować filety łososia do pieczenia.
Wyłożyć filety ( wielkość wedle uznania - my dzieliliśmy dzwonki na pół, waga każdego kawałka łososia mniej więcej 200 g ),  na kawałek folii aluminiowej, oprószyć solą, świeżo mielonym pieprzem, umieścić na filecie gałązkę koperku i dać kawałek zimnego masła - szczelnie owinąć folią, wstawić do piekarnika ( pieczemy w tej że temperaturze, co warzywa ) na ok. 30 - 35 min.
Podawać łososia z warzywami, polewając powstałym sosem, można posypać ulubionymi ziołami, my użyliśmy do tego celu posiekanej pietruszki.

Łosoś Norweski i Warzywa z Piekarnika

Smacznego!!!