czwartek, 26 września 2013

Szybkie ciasto z karmelizowanymi jabłkami - bez pieczenia

Witajcie ;)
Jesień, jesień już w pełni! Ostatnim czasem pogoda jest wręcz fatalna, i nie to, że nie lubię jesieni, bo lubię, i to bardzo, ale tą złotą, piękną, słoneczną... Deszcz też nie jest zły, owszem, gdy jestem w ciepłym domu, wcale mi nie przeszkadza, nawet powiedziałabym, że go bardzo lubię, puk, puk, puk, po szybach, a w moich rękach ulubiona książka, obok paruje w kubku gorąca herbata - uwielbiam takie momenty! Ale gdy trzeba gdzieś biegnąć, a trzeba często, to już staje się nieznośny.
Aby nie dać się złej pogodzie, warto sobie umilać każdą chwilę ulubionymi czynnościami, ja lubię przyrządzać różne pyszności, niestety wrzesień mnie wykoleił odrobinę - dzieci do szkoły, praca, obowiązki...
Czas pędzi z prędkością światła, spieszę się, ciągle jestem w pośpiechu, by zdążyć ze wszystkim, ale nie udaje mi się, przekładam więc sprawy na kolejny dzień, a potem na kolejny...
Czy też tak macie?

Ciasto z Karmelizowanymi Jabłkami bez Pieczenia

No tak, bez pieczenia, bo brakuje na nie czasu ;)
A tak serio, to ciasto jest znakomitą, i oczywiście smakowitą, propozycją dla wszystkich zabieganych :)
Mało czasu, ale tak się chce czegoś pysznego, słodkiego, aromatycznego. A tu jabłek całe mnóstwo, a i herbatniki są " w zapasach ", do tego trocha śmietanki i można się delektować smacznym ciastem bez pieczenia.


Składniki:

  • 400 g              herbatników 
  • 300 ml           śmietany 18%
  • 200 ml           zimnego mleka
  • 1,5 łyż.             mąki ziemniaczanej
  • 6 szt.               jabłek średniej wielkości
  • 2 szkl.            cukru 
  • 9 łyż.                wody
  • 1 łyż.                soku z cytryny
  • 1 - 5 łyż           cynamonu ( wedle upodobania )
  • 1 op.                cukru waniliowego

Przygotowanie:

Krem: Śmietanę wlać do rondelka z grubym dnem, dodać 1 szklankę cukru, zagotować, na wolnym ogniu, często mieszając, by nie powstały grudki, gotować 5 min. W zimnym mleku rozpuścić mąkę ziemniaczaną i waniliowy cukier, wlewać powoli do gotującej się śmietany, energicznie mieszając, zagotować, po 3 min. zdjąć  z ognia, przestudzić.
Herbatniki połamać na kawałki, połowę włożyć do formy ( ok. 25 x 25 cm ), polać połową ciepłego kremu - rozprowadzić równomiernie.


Jabłka: Jabłka obrać ze skórek, oczyścić z gniazd i pokroić na ósemki, by kawałki nie były zbyt cienkie, bo rozpadną się, skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały.
Karmel: Na patelnię wsypać cukier, dodać wodę, wymieszać, podgrzewać na wolnym ogniu ciągle mieszając, gdy utworzy się karmel o złotym kolorze, powoli dodawać porcjami jabłka, by karmel nie stężał, ciągle mieszając, dodać cynamon.
Gdy jabłka zmiękną, zdjąć je z ognia i ostudzić.


Na herbatniki i śmietanowy krem wyłożyć połowę karmelizowanych jabłek, przykryć je drugą połową herbatników, a następnie powtórzyć czynność - na herbatniki krem i na górę jabłka.
Formę owinąć folią i wstawić do lodówki na 4-6 godzin, po tym czasie można podawać.


Smacznego!!!

A Wy lubicie takie smakowite " szybkie rozwiązania "?
Jakie ciasta bez pieczenia tworzycie?
Miłego wieczoru :)

piątek, 13 września 2013

Urodzinowy tort czekoladowy - mmm, pycha!

Witajcie ;)
Po moich urodzinkach zostały już jedynie bardzo przyjemne wspomnienia i... kawałek tortu, który upiekłam sobie sama :)
Przepis jest nadzwyczajnie prosty, nieskomplikowany, uwielbiam gdy ciasto jest szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne po upieczeniu, no a krem, który zrobiłam metodą próbowania-smakowania, wyszedł tak znakomity, że wszyscy zajadały się i paluszki oblizywali!
Dla takich chwil uwielbiam tworzyć w kuchni, uwielbiam łączyć składniki " na smak " nie według przepisów, ten tort będzie wspaniałą propozycją nie tylko na urodziny, jeśli chcecie zaserwować sobie, swoim bliskim czy znajomym mega słodki deser - kawałek tego tortu w pełni wystarczy :)

Tort Czekoladowy z Puszystym Kremem Maślanym

Przepis na ciasto pochodzi z rodzinnej " książki kucharskiej ", jedynie go trocha zmodyfikowałam, przesłodki, pyszny, delikatny i puszysty niczym pianka krem, to połączenie masła z kilkoma pysznymi składnikami, w tym likierem kawowym, który dodaje mu niesamowitego aromatu i smaku - bardzo lubię kremy maślane, nie liczymy dziś kalorii :)


Składniki na ciasto:
  • 6 szt.           jaja kurze
  • 250 g          cukru 
  • 120 g          mąki ziemniaczanej
  • 120 g          mąki tortowej
  • 6 łyż.           kakao w proszku
  • 1 łyż.           proszku do pieczenia
  • 1 łyż.           cukru waniliowego
  • 4 łyż.           zimnej wody
  • 1 szcz.         soli

Składniki na krem:

  • 200 g           naturalnego masła
  • 1 szkl.          cukru pudru
  • 4 łyż.             kakao w proszku
  • 60 ml           ciemnego likieru kawowego

Składniki na poncz:
  • 250 ml       wody przegotowanej
  • 4 łyż.          cukru kryształu
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego

Do dekoracji:
  • czekoladowe kulki typu Ferrero Rocher
  • 50 g  czarnej czekolady

Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek, wstawić do lodówki i schłodzić. 
Mąkę ziemniaczaną oraz pszenną wymieszać ze sobą, dodać proszek do pieczenia i kakao - wymieszać i przesiać przez sitko. 
Mocno schłodzone białka ubić ze szczyptą soli i zimną wodą na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier - miksować aż cukier się rozpuści, a piana nabierze pięknego połysku.
Nie przerywając ubijania dodawać po jednym żółtku, następnie, ciągle ubijając, wsypywać po jednej łyżce mieszanki z suchych składników ( mąki, kakao, proszek do pieczenia).


Jednolite, ubite ciasto wlać do formy wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą, wstawić do nagrzanego na 160 C piekarnika, piec w temperaturze 170 C ok. 40 min. ( aż ciasto zacznie odstawać od brzegów formy, można sprawdzić patyczkiem drewnianym, po nakłuciu ciasta musi być suchy).
Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki, po 15 minutach wyjąć ciasto i ostudzić.
Przygotować poncz - w przegotowanej wodzie rozpuścić cukier, dodać ekstrakt waniliowy - wymieszać i schłodzić.
Przygotować krem - miękkie masło połamać na kawałki, dodać cukier puder i kakao w proszku, miksować do powstania jednolitej masy, dodać likier kawowy - miksować jeszcze przez 3-5 min. Gotowy krem wstawić na 20 min. do lodówki.


Wystudzone ciasto przekroić na pół, równomiernie, za pomocą łyżki, nasączyć przygotowanym ponczem.
Na dolny blat ciasta wyłożyć 1/3 kremu, rozprowadzić równomiernie, przykryć górnym blatem i delikatnie docisnąć. 
Uwaga! Można ciasto rozkroić na trzy blaty, wtedy postępujemy tak samo, lecz krem równomiernie dzielimy na dwa blaty + na pokrycie góry i boków tortu.
Pozostałym kremem dokładnie pokryć górę i  boki tortu - wstawić do lodówki na 10 min.
Czarną czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.


Lekko schłodzony tort posypać tartą czekoladą, udekorować czekoladowymi kuleczkami, wstawić do lodówki na, co najmniej, 12 godzin.
Uwaga! Najlepiej tort przygotować dobę przed podaniem oraz przechowywać go w lodówce pod przykryciem ( by nie naciągnął innych zapachów ), wtedy on lepiej nabiera smaku, staje się jeszcze bardziej aromatyczny i delikatniejszy w smaku.


Smacznego!!!

Lubicie torty bardzo słodkie i pełne aromatu?
Udanego weekendu życzę ;)

wtorek, 10 września 2013

Rybka pyszna i zdrowa + mega kolorowa!

Witajcie :)
Dawno nie było żadnego przepisu z " udziałem " rybki, a przecież jest zdrowa i pyszna, warto ją spożywać, choć nie wszyscy lubią, niektóre wybrzydzają: a to ości, a to łuska, a to zapach...
Dziś będzie coś zupełnie innego, filety pangi są bardzo delikatne i przyjemne w smaku, a przygotowane z kolorowymi, smakowitymi warzywami zasmakują nawet tym, którzy za rybą nie przepadają, a więc zapraszam na...

Panga z Warzywami w Białym Winie

Brzmi kusząco, czyż nie? I uwierzcie mi, nie tylko brzmi :)
Przyrządzona w ten sposób ryba jest nadzwyczajnie smaczna, filety są dosyć delikatne i nie mają w sobie ości, szybko przyrządza się to danie, a ryba, dzięki winu, nabiera wyśmienitego aromatu, w połączeniu z warzywami tworzy danie godne uwagi :)


Składniki dla 5 osób:

  • 6 szt.        filety pangi 
  • 1 szt.        brokuł mały 
  • 2 szt.        słodka papryka czerwona 
  • 2 szt         pomidory duże
  • 2 szt.        małe cebule 
  • 1 szt.        cytryna 
  • 4 szt.        ząbki czosnku 
  • 4 łyż.         oliwy 
  • 1 szt.         pęczek natki pietruszki 
  • 1 łyżecz.    imbiru startego 
  • 60 ml        białego wina wytrawnego 
  • sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:

Oliwę połączyć z tartym imbirem, zmiażdżonym czosnkiem, solą, pieprzem - dokładnie wymieszać i odstawić na 3 min., po tym czasie posmarować nią filety pangi ( jeśli są mrożone, rozmrozić i osuszyć ) - odstawić na 12 min., do lodówki.
Piekarnik rozgrzać do 200 C.
Brokuł rozdzielić na różyczki, włożyć do sitka i sparzyć wrzątkiem.
Paprykę umyć, oczyścić z nasionek i pokroić w paski.
Pomidory umyć i pokroić na ósemki.
Cytrynę sparzyć, wyszorować i pokroić w plasterki ( jeśli nie lubicie delikatnej goryczki którą daje skórka z cytryny, to przed krojeniem należy ją obrać ze skórki ).
Natkę spłukać pod bieżącą wodą i osuszyć.
Cebulki oczyścić i przekroić na połówki.


Z papieru do pieczenia wyciąć dwa duże kawałki, by zmieściła się ryba z warzywami i dało się ją zwinąć.
Na każdy płat papieru wyłożyć po trzy filety ryby, na rybę wyłożyć warzywa: brokuły, cebulkę, paprykę, pomidory, cytrynę, gałązki natki pietruszki.
Brzegi papieru zwinąć w ten sposób,by powstały sakiewki: pozawijać dokładnie po bokach, by wino nie odparowywało zbyt intensywnie pod czas pieczenia, przez otwór z góry wlać do każdej sakiewki po 30 ml wina, zawinąć górę i spiąć ( ja daje agrafkę ).
W ten sposób powstaną dwie sakiewki, wyłożyć je na blachę i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 20 min.
Gotową rybę podawać w sakiewkach na talerzach, podzielić na porcje tuż przed podaniem, lub zrobić kilka sakiewek.
Uwaga! Uważajcie podczas rozwijania ryby, by się nie poparzyć gorącą parą!


Smacznego!!!

Lubicie pangę? Przyrządzacie rybę? Która najbardziej Wam smakuje?
Miłego wieczoru ;)

piątek, 6 września 2013

Sałatka z grillowaną cukinią - palce lizać!

Witajcie ;)
Weekend zapowiada się bardzo pogodnie i słonecznie, można więc spotkać się z rodziną i przyjaciółmi przy grillu - smakowite jedzonko pachnące dymem, pozytywne rozmowy, doskonały humor - gwarantowane!
Dziś proponuję Wam przepis na sałatkę, która powstała podczas takiego właśnie grillowego biesiadowania, efekt końcowy i bogaty smak wszystkich zaskoczył, postanowiłam więc podzielić się nim, może i Wam przypadnie do gustu :)
A więc dziś będzie smakowita ...

Sałatka z Grillowaną Cukinią i Szynką

Grillowana cukinia smakuje wyśmienicie, to już odkryłam dawno temu, nadaje rewelacyjnego smaku tej sałatce, dodatkowo postanowiłam podgrillować szynkę parmeńską, moje oczekiwania sprawdziły się - z grilla jest równie pyszna i mega chrupiąca, dodatek zieleniny i warzyw wzbogaca smak, a pikantny, czosnkowy dressing wieńczy dzieło :)


Składniki dla 6 osób:

  • 2 szt.        cukinie średniej wielkości
  • 150 g        szynki parmeńskiej w plasterkach
  • 3 szt.         pomidory
  • 1 szt.         ogórek wężowy
  • 150 g        roszponki 
  • 2 łyż.         startego parmezanu
  • 6 szt.         gałązek natki koperku
  • 3 szt.         ząbki czosnku
  • 1 łyż.          soku z cytryny
  • 5 łyż.          oliwy z oliwek
  • 1 łyżecz.     sosu sojowego
  • 1/2 łyżecz.  pieprzu mielonego
  • 2 szcz.        soli

Przygotowanie:

Cukinię umyć, osuszyć, pokroić w plasterki o grubości ok. 1 cm, posolić, wymieszać i pozostawić na 10 minut, aby puściły goryczkę, po tym czasie odcedzić i wykładać na średnio rozżarzony grill - grillować do uzyskania pożądanego efektu, ok. 3-5 min., z każdej strony.



Plasterki szynki parmeńskiej również wykładać na ruszt i grillować z obydwu stron aż do chrupkości, czas jest uzależniony od grubości plasterków, więc nie podaję - próbujcie.
Przygotować dressing: Czosnek oczyścić i zgnieść praską do czosnku, włożyć do kubeczka, dodać sos sojowy, oliwę, drobno posiekany koperek, pieprz i sok z cytryny, wymieszać i pozostawić pod przykryciem.


Roszponkę opłukać, osuszyć, wyłożyć do salaterki, dodać grillowaną cukinię oraz szynkę parmeńską.
Pomidory pokroić w plastry i przekroić na pół, wyłożyć na sałatkę.
Ogórek obrać ze skórki, za pomocą obieraczki tworzyć z niego cienkie i długie paseczki, pozwijać je finezyjnie i wyłożyć na sałatkę.


Polać wszystkie składniki przygotowanym dressingiem, jeśli jest potrzeba, doprawić do smaku solą, jednak należy uwzględnić że słona jest szynka parmeńska, cukinia oraz sos sojowy, który dodajemy do dressingu - aby nie przedobrzyć :)
Sałatkę delikatnie wymieszać, posypać startym parmezanem i od razu podawać.


Smacznego!

Lubicie cukinię i szynkę parmeńską? Przyrządzacie je na grillu?
Jakie sałatki najbardziej lubicie?
Udanego weekendu :)

wtorek, 3 września 2013

Szybka, lekka i pyszna zupa kapuściana :)

Witajcie ;)
Czy Wy też tak macie, że z nadejściem zimniejszych dni macie większą ochotę na gorące zupy?
Latem jakoś one u nas są trocha pomijane, prócz braku apetytu spowodowanego nadmiernym rozgrzaniem ciała dochodziła niechęć na gorące potrawy, ale teraz, to zupełnie inna sprawa. Mamy kilka ulubionych zup, które najczęściej przyrządzamy, a wśród nich czołowe miejsce zajmuje...

Zupa z Kapustą i Zielonym Groszkiem

Sezon na młodą kapustę w rozkwicie, nie tracimy więc czasu, ugotujcie szybką i przepyszną zupę kapuścianą - delikatna, lekka, pożywna...
Zadowoli podniebienia wszystkich domowników, tych dużych i małych :)


Składniki na 8 porcji:

  • 1 szt.            główka małej kapusty
  • 3 szt.            ziemniaki duże
  • 4 szt.            marchewki
  • 1 szkl.          groszku zielonego
  • 3 l                  klarownego bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 1 szt.            cebula cukrowa
  • 1 szt.            pęczek pietruszki
  • 1/2 łyż.         ostrej papryczki w proszku bądź kawałek świeżej
  • sól i pieprz    do smaku

Przygotowanie:

Bulion zagotować, dodać rozkrojoną na pół cebulę oraz gałązki pietruszki, natkę pokroić i zostawić do posypania gotowej zupy po podaniu.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, marchewkę obrać i pokroić w plasterki - włożyć do gotującego się bulionu - gotować 10 min.


W tym czasie cienko pokroić lub poszatkować kapustę, włożyć do gotującej się zupy, dodać groszek, gotować kolejne 10 min.
Wyjąć gałązki pietruszki i cebulę, dodać papryczkę, świeżą, suszoną bądź w proszku, doprawić do smaku solą i pieprzem, zagotować i odstawić na 5 min.
Po tym czasie podawać zupę posypaną natką pietruszki.


Smacznego!!!

Lubicie zupkę kapuścianą z zielonym groszkiem?
Jakie zupy należą do Waszych najbardziej lubianych?
Miłego wieczoru :)