środa, 30 października 2013

Kluski śląskie uwielbiamy, a Wy?

Witajcie ;)
Po " leniwych gołąbkach ", przepis na które podawałam Wam tu, czas na bardziej pracochłonne danie, ale za to jakie smakowite!!!
Kluski śląskie rewelacyjnie smakują o każdej porze roku, idealne na niedzielny czy świąteczny obiad w gronie rodziny - zadowolą każde podniebienie i choć wymagają trocha czasu i wkładu pracy, zadowolenie po zjedzeniu ich będzie niesamowite, a jeśli zrobimy ich więcej, podwajając lub nawet potrajając porcje składników, można przechowywać w chłodnym miejscu, pod przykryciem, będą umilać nam nie jeden obiadek :)
Zapraszamy więc na...

Kluski Śląskie z Polędwiczką i Sosem

Właściwie to możemy je podawać z wieloma innymi mięsnymi propozycjami, doskonale smakują z każdym rodzajem mięsa duszonego, pieczonego, smażonego, a także z roladami... przepis okaże się wkrótce, bo są w naszych planach ;) a do tego sałatka z modrej kapusty ( już jutro dodam przepis ) warzywna, surówka lub ogóreczki kiszone i... niebo w gębie gwarantowane ;)


Składniki dla 5 - 6 osób:

  • 1 kg            ziemniaków  
  • 250 g         mąki ziemniaczanej 
  • 2 szt.          jajka kurze 
  • 800 g          polędwiczki wieprzowej
  • 6 łyż.           mąki pszennej 
  • 2 l                bulionu mięsnego 
  • 1 szt.           cebula duża 
  • 4 łyż.           oleju do smażenia 
  • 1 łyżecz.       papryki ostrej w proszku
  • sól i pieprz   do smaku 

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić i przepuścić przez praskę do miski - wystudzić.
Chłodne ziemniaki delikatnie ugnieść rękami, tworząc równą płaszczyznę z góry, podzielić na cztery równe części, jedną z czterech części ziemniaków wybrać łyżką i przełożyć na stronę ziemniaków,a w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, aby jej ilość wypełniła otwór. 
Dodać jajka, odrobinkę soli - wyrobić gładką, nie klejącą się masę.


Z masy ziemniaczanej formować kulki, wielkość wedle uznania, delikatnie spłaszczać je dłonią i robić, za pomocą palca, wgłębienie - wykładać na suchą tackę.
Zagotować wodę, do wrzątku rzucać kluski, jak zaczną się gotować, delikatnie zamieszać, gotować ok. 5 min.
Polędwiczkę umyć i osuszyć,oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące pszennej i wyłożyć na mocno rozgrzany olej - obsmażyć ze wszystkich stron, wyjąć, na tymże oleju podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulkę.


Przełożyć polędwiczkę i cebulę do naczynia z grubym dnem, zalać 2 l gorącego bulionu - dusić pod przykryciem ok. 25-35 min, aż do miękkości.
Polędwiczkę wyjąć, do gotującego się bulionu powoli wlewać rozpuszczona w zimnej wodzie mąkę ( mąki 2-3 łyżki, w zależności od tego, jak gęsty sos chcecie uzyskać ) - energicznie mieszając zagotować, doprawić do smaku papryką, solą i pieprzem, pogotować jeszcze 3 min. i wyłączyć. 
Na talerze wykładać porcje klusek, polewać sosem i podawać z pokrojoną w plasterki polędwiczką. 



Smacznego!!!

Lubicie kluseczki?
Spokojnego wieczoru :)

czwartek, 24 października 2013

Gołąbki szybkie - bez zwijania :)

Witajcie ;)
Lubicie gołąbki??? Pewnie tak, nie znamy jeszcze osób, które by odpowiedziały że nie :) Smakują wyśmienicie!, ale przygotowanie ich wiąże się z niemałymi pokładami czasu i pracy, najpierw przygotowanie farszu, obgotowywanie kapusty i ścinanie liści w określonym czasie, by się nie rozgotowały, zawijanie... trwa  całą wieczność. Ale, ale... Dla wszystkich tych, którzy lubią gołąbki, tak jak my :), mamy wspaniałą propozycję...

Szybkie Gołąbki z Mięsem Bez Zwijania

Są to gołąbki, które ja poznałam stosunkowo nie tak dawno, a przygotowuje je mój mąż, czyli Wojtas - rodzinny przepis, świeże składniki, trocha czasu, żadnego gotowania kapusty, żadnego zwijania, a smak... mmm! Przepyszny! Co prawda różnią się trocha od tych tradycyjnych, bo nie dodaje się do nich ryżu ani kaszy, ale smakują naprawdę wyśmienicie - i na gorąco, i na zimno :)


Składniki na gołąbki dla 6 osób:

  • 1,5 kg          mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 kg              kapusty świeżej
  • 2 szt.            jajka
  • 1 szkl.          mąki pszennej
  • 2 szt.            cebule cukrowe 
  • 2 szt.            marchewki
  • sól i pieprz   do smaku
  • mąka            do panierowania
  • olej               do smażenia

Składniki na sos:
  • 1 l             bulionu mięsnego lub warzywnego
  • 300 g       pasty pomidorowej
  • 2 łyż.        przecieru pomidorowego
  • 1 łyżecz.   cukru
  • 1 łyż.         mieszanki ziół prowansalskich
  • 1 łyż.         mąki pszenne
  • sól i pieprz do smaku



    Przygotowanie:

    Kapustę drobno poszatkować, wyłożyć do miski, dodać mięso mielone oraz drobno startą marchewkę.
    Cebule obrać, posiekać drobno i podsmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor, ostudzić, dodać do mięsa, wbić jajka,  wsypać mąkę, sól, pieprz i wyrobić gładką masę.
    Uwaga: Jeśli masa będzie zbyt lekka, nie podatna do formowania gołąbków, dodać jeszcze odrobinę mąki, jej konsystencja w dużej mierze zależy też od mięsa. 


    Z powstałej masy zwilżonymi rękami formować niewielkie kule, obtoczyć je w mące, spłaszczyć, nadając formę kotleta - smażyć na mocno rozgrzanym oleju po ok. 8 - 10 min. z każdej strony.
    Usmażone gołąbki wykładać na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar tłuszczu.



    Przygotować sos: do gotującego się bulionu dodać pastę pomidorową, przecier, zioła, cukier, sól i pieprz - gotować 5 min., na małym ogniu. Mąkę rozpuścić w odrobinie zimnej wody, by nie było grudek, wlewać na gotujący się sos, ciągle mieszając, zagotować, doprawić do smaku, po 2 minutach odstawić z ognia.
    Podawać gołąbki polane lub zatopione w sosie :)


    Smacznego!!!

    Lubicie takie gołąbki? Czy jeszcze nie próbowaliście?
    Są bardzo delikatne w smaku i nadzwyczajnie sycące ;)
    Miłego wieczoru :)

    wtorek, 15 października 2013

    Zdrowa i pyszna sałatka z wędzoną makrelą i rukolą

    Witajcie ;)
    Dawnieńko mnie tu nie było... znaczy się byłam, ale nie dodałam żadnego przepisu, to wszystko przez brak czasu, nie wiem czy u Was również tak jest, ale mam wrażenie że za niczym nie nadążam, co gorsza, nie mogę nad niczym zapanować, układam sobie plany i zadania do zrealizowania, a potem... przekładam na dzień kolejny - brak czasu :)
    Dziś zapraszam Was na pyszną i szybką w przygotowaniu sałatkę, która doskonale zasmakuje jak na uczelni, w pracy, tak i w domu - smak cudowny!

    Sałatka z Wędzoną Makrelą, Rukolą i Kaparami

    Tą sałatkę przygotujecie już w kilka chwil - świeże pomidory, aromatyczna rukola i pyszna wędzona makrela doprawione lekkim jogurtowym dressingiem świetnie ze sobą komponują się, tworząc pyszną całość delikatną w smaku, a także w zapachu - dla tego sałatka będzie świetnym rozwiązaniem nie tylko przy domowym stole, ale także jako posiłek " na wynos " do pracy czy na uczelnię :)


    Składniki dla 4 osób:

    • 1 szt.         makrela wędzona średniej wielkości
    • 4 szt.        pomidory
    • 150 g        rukoli 
    • 3 łyż.         kaparów
    • 350 ml     jogurtu naturalnego
    • 1 szt.        pęczek szczypiorku
    • 1 łyż.         soku z cytryny
    • 1 szczyp.  imbiru w proszku
    • pieprz biały i sól morska do smaku.

    Przygotowanie:

    Rukolę umyć i osuszyć, wyłożyć do salaterki.
    Pomidory umyć, wyciąć szypułki, pokroić na ósemki, wyłożyć na rukolę.
    Przygotować sos: wymieszać jogurt z drobno posiekanym szczypiorkiem, dodać sok z cytryny, imbir, pieprz i sól - ponownie wymieszać.
    Makrelę oczyścić z ości i skóry, filet podzielić palcami na mniejsze kawałki i wyłożyć na sałatkę - polać sosem i posypać kaparami, wymieszać tuż przed jedzeniem.



    Smacznego!!!

    Lubicie sałatki? A makrelę?
    Miłego wieczoru :)

    piątek, 4 października 2013

    Gruszkowa przekąska z pleśniowym serem i orzechami

    Witajcie ;)
    Jak Wam zdrówko dopisuje?
    U mnie niestety nie za bardzo, od tygodnia zmagam się z okropnym przeziębieniem, które odbiera mi siły i chęć na wszystko, no ale takie są uroki jesieni, nie tylko piękno otaczającego świata lecz także katar, kaszel... ech, no nic, walczę dalej, a Wam chcę dziś zaproponować smakowitą przystawkę, szybką przekąskę z gruszkami w roli głównej, a więc zapraszam na...

    Gruszki Grillowane z Pleśniowym Serem i Orzechami

    Jest to jedna z moich ulubionych przekąsek, która wyznacza się harmonią smaków i doskonałym aromatem.
    To doskonała propozycja dla wszystkich smakoszy, które gustują w serach pleśniowych i, oczywiście, w gruszkach, a jeśli uwielbiacie gruszki, a za pleśniowym serem nie przepadacie, to możecie zastąpić go innym, ulubionym serem o wyrazistym smaku.
    Orzechów użyłam laskowych, dają niesamowity smak, ale równie dobrze ta przystawka smakuje z orzechami włoskimi a nawet pistacjami.


    Składniki dla 2 osób:

    • 4 szt.        dojrzałe gruszki twarde  
    • 50 g           sera gorgonzola lub innego z niebieską pleśnią 
    • 8 szt.        orzechów laskowych 
    • 1 garść     rukoli

    Przygotowanie:

    Gruszki umyć, osuszyć i rozkroić na połówki, radzę nie wycinając ogonków, dodają rustykalnego charakteru przystawce, a nawet pomagają podczas jedzenia :)
    Gruszki oczyścić z gniazd nasiennych robiąc delikatne wgłębienie, ułożyć na talerzu.
    Gorgonzolę lub inny pleśniowy, bądź nie pleśniowy, ser pokroić w kostkę, wkładać do wgłębienia każdej gruszki.



    Gruszki grillować w mikrofalówce na opcji grill przez 12 min., lub wyłożyć na blaszkę wyścieloną papierem pergaminowym i zapiekać w piekarniku przy temperaturze 200 C ok. 15 min., aż ser rozpuści się.
    W tym czasie orzechy laskowe posiekać nożem na małe kawałki, wyłożyć na suchą patelnię, podrumienić, czas od czasu mieszając. 
    Grillowane gruszki wyłożyć na talerze z rukolą, posypać chrupiącymi orzechami i od razu podawać.


    Smacznego!!!

    Lubicie takie przekąski, czy nie przepadacie za pleśniowym serem?
    Kochane, sałatki oraz zupy, o które prosiliście, postaram się zrobić, a następnie zamieścić na blogu przepisy, najszybciej jak się da, niech tylko wyzdrowieję i przyjdę do siebie po tym przeziębieniu :)
    Udanego weekendu Wam życzę ;*
    Trzymajcie się zdrowo!