środa, 24 grudnia 2014

Życzenia Świąteczne - Wesołych Świąt Bożego Narodzenia!

Witajcie!
Tak, to już ta chwila! Już za niedługo spotkamy się z bliskimi nam ludźmi przy Wigilijnym stole, podzielimy się opłatkiem, powspominamy tych, których z nami już nie ma, ale w naszych sercach zostaną na zawsze...
Nie może zabraknąć też dobrego jedzenia i świątecznych wypieków, które będą cieszyć nie tylko nasze oczy, ale również podniebienia :)

W ten radosny dzień pragniemy życzyć Wam, aby Święta Bożego Narodzenia były pełne radości, spokoju i pozytywnych chwil.
Życzymy zdrowia, bo jest najważniejsze, szczęścia, bo bez niego trudno żyć, miłości - bo grzeje nasze serca i dodaje skrzydeł!
Aby na Waszych świątecznych stołach niczego nie zabrakło, żebyście się cieszyli dobrym zdrowiem, a Wasze serca wypełniała miłość i dobro.

Wesołych Świąt Bożego Narodzenia :)

wtorek, 2 grudnia 2014

Lekka sałatka ze szpinakiem, gruszką, mango i kurczakiem

Witajcie,
Nadejście chłodów, prócz zmiany garderoby na bardziej ciepłą, wcale nie wzbudziło ochoty na pochłanianie bardziej treściwych i kalorycznych posiłków. Nawet ze słodkościami, mającymi za zadanie umilać długie wieczory czy poprawiać zdołowany nastrój, jest całkiem przyzwoicie, bez przesady i nadmiaru :)
W naszej kuchni nadal królują lekkie, aczkolwiek pożywne, dania, które swoim smakiem oraz wyglądem zapewniają więcej frajdy jak słodycze!

Sałatka z Mango, Szpinakiem i Kurczakiem

Gdy pierwszy raz przygotowałam tą sałatkę, zniknęła ze stołu  ciągu kilku minut, i to nie tylko dlatego, iż jest nas pięcioro :)
Smakuje wyśmienicie, a przygotować ją można w ciągu kilkadziesiąt minut, wliczając oczywiście czas gotowania kurczaka.
Sałatka jest lekka, ale jednocześnie bardzo pożywna, idealnie pasuje jako przekąska, danie główne lub dodatek do innych dań.

Składniki:
  • 350 g               świeżego szpinaku
  • 400 g               filet z kurczaka
  • 2 szt.                świeże owoce mango średniej wielkości
  • 1 szt.                duża gruszka
  • 1 łyż.                przyprawa z suszonych warzyw naturalnych 
  • 1 łyż.                soku z cytryny
  • 1 łyżeczk.        octu balsamicznego
  • 1 szczyp.          cukru 
  • 5 łyż.                 oleju rzepakowego lub oliwy 
  • sól morska i pieprz - do smaku 

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności przygotować sos: drobno pokrojone, suszone warzywa zalać odrobiną wrzątku i odstawić na 5 min. Po tym czasie dodać sok z cytryny, ocet balsamiczny, cukier, sól i pieprz do smaku, a na samym końcu olej bądź oliwę - dokładnie wymieszać i pozostawić pod przykryciem.

Filet z kurczaka włożyć do gotującej się wody, aby zachować jego soczystość, i gotować pod przykryciem przez 15 - 20 min.
Czas gotowania zależy od wielkości fileta. Nie kroić przed gotowaniem! Mięso ma być półmiękkie i jędrne, po przekuciu ma uwalniać przezroczysty płyn.
Po ugotowaniu filet wystudzić i pokroić na kawałki, wedle uznania, ja najczęściej kroję w długie paski.

Szpinak opłukać, delikatnie osuszyć i wyłożyć do miski.
Owoce mango obrać ze skóry, delikatnie odkroić miąższ od pestki i pociąć w długie słupki, łódeczki, bądź kwadraty, jak wolicie :) 
Gruszkę umyć, usunąć gniazdo, skórki nie obierać, jeśli jest miękka. Miąższ również pokroić w słupki lub kwadraty. 
Kawałki gruszki, mango i kurczaka wyłożyć na szpinak. 
Sos ponownie wymieszać, polać sałatkę i od razu podawać. 

Smacznego!!!

Lubicie lekkie sałatki?
A może zamiast szpinaku i owoców wolicie warzywa do kurczaka?
Jakie sałatki obecnie królują na Waszych stołach?
Miłego wieczoru :)